Menu
Winkelmandje 0

Druivenoogst mislukt?

Geplaatst door Pim M op

Druiven snoeien

Steeds vaker hoor je dat de druiven in Nederland het prima doen. Worden de zomers warmer of zijn er alleen meer mensen die de druif in eigen tuin hebben aangeplant, al dan niet ter versiering van een pergola of andere tuinoverkapping? Echter, hoewel de druiven best lekker zijn, zijn de trossen vaak niet te vergelijken met het trosje in de winkel. Hoe komt dat?

Decoratief of vruchten?

Druif is een hele decoratieve plant. Hij klimt, heeft mooi blad en wanneer u hem op tijd en op de juiste wijze snoeit, krijgt u mooie trossen druiven. Bent u huiverig om te snoeien, dan loopt u grote kans dat u wel heel veel compacte trossen druiven hebt, maar met piepkleine druifjes. Of afwisselend gewone trossen en trossen die totaal verschrompelen. Hoe komt dat?

Verdeling van krachten

De druif weet zelf dat niet al die bloempjes druiven kunnen worden, dus doet u niets, dan beslist de druif zelf welke druiven groot worden of niet. En dat is nu net wat de professionele druiventeler niet wil. Hij wil uiteraard maximale oogst, dus zoveel mogelijk trossen met zo groot mogelijke druiven.

Hoe krijgt u mooie druiven?

Dit is alleen te bereiken met snoeien op de juiste wijze. Het wordt gek genoeg ook wel “krenten” genoemd, terwijl een ieder weet dat krenten niets met druiven te maken hebben. Krenten groeien aan de krentenboom, rozijnen zijn gedroogde druiven. Krenten is eigenlijk niet echt snoeien, maar het weghalen van nieuwe uitlopers, zodat alle energie naar de reeds gevormde trossen gaat. It gebeurt in de zomer.

Druiven of krenten?

Amelanchier, Korinthenbaum of snowy mespilus zijn de benamingen van de krentenboom die in de lente zo prachtig frêle witte wolken bloesem produceert en later de besneeuwde blauwe bessen. De krent kan prima tegen vorst en heeft ook qua voeding weinig nodig. U ziet hem veel op droge, schrale zandgronden.

Wanner snoei ik mijn druiven?

De druif ofwel Vitis daarentegen is veeleisender. Snoeien tot op het hout doet u in het najaar wanneer de sapstroom tot stilstand is gekomen. Doet u dit niet en snoeit u in het voorjaar, dan kan uw druif letterlijk dood bloeden. De sapstroom is zo sterk dat er heel veel vocht uit de snoeiwonden stroomt.

Wintersnoei druif

De druif kunt u het beste snoeien ergens vlak voor 21 december. De plant is dan zeker weten helemaal in rust. De snoei zorgt voor de juiste vorm en voor betere vruchtbaarheid. Takken die in de zomer vrucht hebben gedragen kunt u terugsnoeien tot een cm of drie boven het tweede oog. U mag een “kapstokje” laten zitten. Het is de bedoeling dat de tak weer uitloopt in het voorjaar onder dit oog. Het kapstokje erboven moet ervoor zorgen dat het oog niet uitdroogt. Voor dit precisie snoeiwerkje heeft u een goede, stevige snoeischaar nodig.

Voorjaar: onderhoud aan de druivenstokken

In het voorjaar gaat de druif uitlopen en kunt u de plant begeleiden op horizontale richels of in waaiervorm. U kiest dus een aantal uitlopers die mogen blijven, de rest haalt u weg. Wat blijft, bindt u vast aan de richels die u bijvoorbeeld aan de muur heeft bevestigd.

Zomersnoei

Hoewel u beter snoeit in de zomer, zult u toch uw snoeischaartje bij de hand moeten houden om ongewenste uitlopers te verwijderen. Dit zijn dus uitsluitend de éénjarige scheuten, de groene takjes en niet de houten takken. Onthoud dat de druiventrossen pas groeien op hout dat minstens één jaar is. Wanneer u nieuwe uitlopers weghaalt , zorgt dit ervoor dat er meer voeding en water gaat naar de houtige takken die druiventrossen kunnen produceren.

Druiven tellen

Uiteraard haalt u niet alle uitlopers weg, anders krijgt u helemaal geen druiven. Check de afstand tussen de uitlopende scheuten. Houd ongeveer 15-20 cm aan, zodat er niet meer dan vijf trossen per strekkende meter rijp worden. Alle andere uitlopers en trosjes kunt u verwijderen zonder kans op bloeden. Zolang u maar niet in het hout knipt, loopt de plant geen enkel risico. Sterker: hoe eerder u overtollig groen en trosjes verwijdert, hoe beter het is.

Laat u even weten hoe de oogst er volgend jaar uitziet?


← Ouder bericht Nieuwer bericht →